Reumatoïde artritis

Bacteriën in melk en rundvlees kunnen reumatoïde artritis stimuleren. 

De bacterie MYCOBACTERIUM AVINUM SUBSOECIES PARATUBERCULOSIS , die regelmatig voorkomenin melk en rundvlees, wordt gelinkt aan het ontstaan van reumatoïde artritis.

Bij mensen die een genetisch risico lopen op reumatoïde artritis kan de bacterie als een trigger werken,   zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De bacterie, ook wel MPA-bacterie genoemd, was al gelinkt aan de ziekte van Crohn, die evenals de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis (RA) besloten de onderzoekers te onderzoeken of er een relatie is tussen de bacterie en  reumatoïde artritis. 78 procent van de onderzochte patiënten met reumatoïde artritis bleek een genetische afwijking te hebben aan het PTPN2/22 gen, precies dezelfde afwijking als bij de ziekte van Crohn. Ook bleek 40 procent van de patiënten besmet te  zijn  met de MAP-bacterie. Volgens onderzoeken Saleh Naser is daarmee een verband aangetoond tussen de aangeboren genetische afwijking, blootstelling aan de MAP-bacterie en het ontstaan van reumatoïde artritis. Maar de vraag of de bacterie aanwezig is omdat ze reumatoïde artritis hebben of dat de bacterie reumatoïde artritis veroorzaakt, is hiermee volgens de onderzoekers nog niet beantwoord. Omdat niet alle dieren ziekteverschijnselen vertonen is het mogelijk dat de bacterie via melk, rundvlees of besmeting ook mensen kan besmetten.

Bron; University of Central Florida, Podopost maart 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *